More Checklist??

Posted: March 13, 2009 in My Lurve eEe, My Wedding, Uncategorized

Salam..

Weehoooo..

Hye all.. ingatkan ari ni da x nak post pape.. tp td aku t’baca blog bakal pengantin gak.. t’tbe aku t’tarik btol dgn salah 1 checklist *m’bantu aku gak laa mende ni* dlm blog dia.. so, check it out ere..

 

Senarai Semak Pengantin

Perempuan dan Lelaki

12 bulan hingga 6 bulan sebelum *da lepas da fasa ni, tp de gak yg x lengkap lg.. huhu..*

  •  Pilih tarikh dan waktu bernikah – done! *baru jea dcide.. plih date laen, tp da jd laen..*
  • Pilih lokasi dan waktu jamuan serta membuat tempahandone! *sbb wat kat umah jea*
  • Memesan lokasi dan waktu upacara persandingan berlangsung – done! *umah jea, x yah pesanan khidmat masyarakat lg*
  • Menentukan gaya serta tema majlis persandingandone! *lite blue+silver*
  • Mengatur bajet – done! *tp da out of budget*
  • Pilih penyelaras majlis perkahwinan yang terbaik bagi menata majlis andadone! *coz sendirian berhad.. haha..*
  • Pilih juru andam – done! *credit to Butik Kaseh*
  • Pilih katering – done! *org2 kampung jea.. cut cost!!* 
  • Pilih jurufoto dan juru video – done! *photograher from Butik Kaseh* 
  • Pilih kedai bunga serta penghias lokasi majlis
  • Pilih cincin pernikahannot yet!
  • Pilih muziknot yet! *Bob, tlg aku wey!!*
  • Pilih kek pengantinnot yet!
  • Pilih kad jemputan – on da way! *tggu time nak g tempah*
  • Menghadiri kursus perkahwinan – done! *lama dulu*

Tips : Tempoh sebegini membolehkan anda membuat lebih byk survey untuk memilih apa yang memenuhi citarasa dan yg paling penting budget anda. Pilihlah tawaran yang terbaik dengan harga yg berpatutan

4 bulan sebelum *ni da tahap agak kronik bg aku* 

  • Menyediakan semua urusan persandingan (membayar deposit, pergi memilih dan menyedang pakaian serta tinjau lokasi majlis)done! *tggal nak bayar full payment jea*
  • Pilih dan tentukan semua kelengkapan perkahwinan (undangan, kek pengantin, bunga pegang, penghias majlis, gubahan hantaran, juru gambar, juru video, muzik)almost done!
  • Menghubungi Kadi atau imam dan Pejabat Agama Islam – not yet! *maybe next month*
  • Menghubungi saksi pernikahan – not yet *rasanye imam yg tentukan* 
  • Memesan buah tangan untuk tetamu on da way! *still searching*
  • Merencana bulan madu – done! *baru jea pas booking flight.. tggal nak booking hotel jea*

Tips : Sekiranya anda baru merancang majlis anda pada tahap/ tempoh ini, pertolongan kawan2 atau saudara mara yang baru melangsungkan perkahwinan mereka amatlah diperlukan. Cuba bertanya contact number khidmat perunding majlis, pengubah hantaran dan kedai2 pengantin. Percayalah info2 tersebut banyak membantu anda –

2 bulan sebelum *ni lg kronik, my stage now!*

  • Mula menyenaraikan nama dan alamat pada kad undangan – not yet! *kad pun lom tempah.. adoii!!*
  • Buat perancangan majlis bersama pengacara majlis agar ia berlansung dalam suasana tenteramalmost done!
  • Mengatur tempat tinggal bagi saudara mara dan rakan terdekat yg datang dr jauh – done! *my side – tdo umah aku jea.. his side – umah dkat, x yah penginapan..*
  • Merencana bulan madu – done already!
  • Membeli hadiah untuk mereka yang terlibat dan org tua – done! *tggal final touch jea* 
  • Memilih cincin – not yet! *da last thing will do*

Tips : Bantuan dr ahli keluarga adalah amat diperlukan pada ketika ini. Mintalah bantuan mereka bagi meringankan kerja2 anda – yup3!! mmg memerlukan mereka sume.. huhuhu..

1 bulan sebelum

  • Mulai mengirim kad undangan
  • Pastikan cincin anda dalam ukuran yg betul
  • Pastikan barang2 untuk hantaran anda sudah dibeli
  • Memastikan semua urusan persandingan dan kelengkapan perkahwinan sudah selesai diaturkan

Tips : Selalulah berhubung dengan penata majlis anda agar mereka tidak lupa tugas mereka terhadap anda. Sesetengah penata majlis sgt2 sibuk terutama di musim kenduri kahwin. Built good relationship with them. Good relationship sgt2 membantu anda terutamanya pada hari majlis berlangsung – oraitzzz!! will update later..

2 minggu sebelum

  • Berikan tarikh sesi pengambaran kepada juru gambardone actually!
  • Memilih muzik – not sure bout diz yet!
  • Mengirim undangan
  • Mencuba cincin dan pastikan ukuranya
  • Bertenang *ley b’tenang ke ekk??*

Tips : Pada tahap ini debaran makin terasa. Cuba bertenang dan berilah ruang pada diri anda. Apa kata keluarlah melepak bersama rakan2 anda. Lupakan seketika kesibukan anda dlm membuat persiapan – skrg pun da cuak babe!!

 1 minggu sebelum

  • Menyelesaikan semua urusan kerja dipejabat sebelum bercuti
  • Hindarkan konflik. Tenangkan hati
  • Istirihat yg mencukupi
  • Kunjungi spa *tgh survey*

Tips : Waktu terbaik utk mengunjungi spa. AWAS bg yg berkulit sensitif. Hindarkan kaedah pemutihan kulit kerana takut kulit anda akan mengelupas dan menimbulkan masalah pd hari berlangsung nanti. Banyakkan berselawat dan berdoa, mohon majlis berjalan lancar dan diberikan kesihatan yg baik. Saat ini konflik sering terjadi diantara pasangan. Minimumkan pertemuan anda. Disamping itu boleh membuatkan anda berasa rindu padanya dan tidak sabar menunggu hari bahagia

Hari Perkahwinan *My Big Day*

  •  Pastikan anda rehat dan makan dengan secukupnya
  • Mandi sebersihnya agar anda segar
  • Senyum selalu

Tips : Hari bahagia anda telah pun tiba! Ini lah saatnya. Pasti anda mahu kelihatan berseri-seri. Seeloknya berinailah sehari sebelum hari perkahwinan. Berinai pada malam perkahwinan membuatkan badan bertambah letih dan muka menjadi sembab keesokkanya. Walau mcm mana cantik pun anda mekap mata yg letih sukar disembunyikan. Serahkan semua kerja2 perkahwinan pada ahli keluarga dan org2 yg anda tugaskan. Anda hanya perlu fikir andalah RATU SEHARI pd hari bahagia anda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s